מחכים לקרנבל הקניות הבא? הנה 10 סיבות מדוע אסור לכם לקנות את הזבל שמחכה לכם באתרי המכירות הסיניים
▫ ▪ ▫
מהו חג? חג זה שופינג. כך, מבחינתם של מיליוני אנשים בעולם המערבי, שנסחפים אחרי אתרי המכירות באינטרנט והופכים כל הזדמנות, כל אירוע לאומי ובינלאומי, כל תאריך עם צירוף מספרים ייחודי (11.11), לקרנבל קניות אינטרנטי חוצה יבשות.
אם כל חטאת |
העולם רעב לקניות וסין מלעיטה אותו באהבה. מיליונים מציפים את אתרי המכירות הסיניים בשביל לאסוף עוד קצת גאדג'טים, צעצועים ושאר סחורה במחירים מצחיקים. גם אני הייתי מכור לאתרים האלה. רק לפני שנה, הזמנתי מוצרים מסין במאות דולרים, חלקם אגב לא הגיעו עד היום. במשך יום שלם רעננתי את המסך, כדי לקפץ מאושר על שהרווחתי הנחה של 40 סנט על אוזניית הבלוטות' שאני לא צריך.
מאז אני בתהליך של גמילה. מרבית הסחורה הסינית שהציפה את ביתי התגלגלה ממילא לפחי האשפה, ואת מקצתה תרמתי לצדקה. כיום, יותר מתמיד, אין לי ספק שטעמו של המחיר הזול נמוג מפני הטעם המר שמשאירים האתרים הסיניים.
הנה 10 סיבות מדוע לא לקנות שם:
#1 כי זה פשוט זבל. הסחורה הסינית מיוצרת ברובה מחומרים זולים, באיכות ירודה, ללא פיקוח על טיב הייצור. כל ילד יודע: מוצר תוצרת סין הוא מוצר שמתפרק ומתקלקל תוך זמן קצר.
#2 כי זה רע לסביבה. התעשייה בסין מציפה את העולם בפלסטיק ומתכות שמוצאים את דרכם מהר מאד לפחי האשפה. הצריכה המטורפת של העולם המערבי מובילה לדלדול במשאבי כדור הארץ ולפגיעה משמעותית באיכות הסביבה המתבטאת בהצפת הקרקע במיליוני טונות של אשפה ופליטת גזי חממה. תוסיפו לזה את הזיהום הנגרם משינוע והפצת הסחורה לכל רחבי הגלובוס – שמייצר אגב ענני פיח עצומים מעל ערי סין – ותקבלו את המדינה המזהמת ביותר בכדור הארץ.
#3 כי אתם תורמים לתעשייה של ניצול ועבדות. העובדים במפעלי התעשייה בסין הם ילדים ונשים שעובדים בין 14 ל-18 שעות ביממה תמורת 20 דולר. הם נעדרי כל זכויות סוציאליות, חשופים לסנקציות אכזריות, ללא תנאים בסיסיים של היגיינה ושמירה על הבריאות, וחלקם נשאר להתגורר במפעל במשך שבועות ארוכים. בראש האימפריה של עלי-אקספרס עומד ג'ק מא, מיליארדר סיני שפיתח מנגנון מקוון דורסני המעביד את הספקים תמורת אחוזי רווח זעומים ודרישה לייצור בעלויות אפסיות. אגב, לא אחת קיבלתי, יחד עם מוצר שהזמנתי מסין, פתק שפתח בפניי צוהר לתעשיית הניצול שם. פעם כתבתי תגובה שלילית באתר סיני, כעבור מספר דקות נשלח מניפסט מדכא מאחד העובדים שכתב לי: "תדע שעל הפידבק השלילי שלך נשלל ממני שכר עבודה של שבוע".
#4 כי זה לא בטיחותי. הזבל הסיני שמתגלגל אלינו מתיבות הדואר נעדר כל פיקוח בסיסי. סטנדרטי איכות שנבנו בעמל רב על ידי מכוני התקנים בכל העולם, הוראות שנכתבו בדם על ידי מומחי בטיחות, הופכים ללא רלוונטיים בהיעדר כל אכיפה מצד הסינים על איכות המוצרים שלהם. מוצרים דליקים, פלסטיקים רעילים, חומרים מסרטנים שכבר מזמן יצאו מהתעשייה – נכנסים בדלת האחורית באין מפריע.
#5 כי המוצרים מגיעים באיחור לא נסבל. תחפושת לילד שהזמנתם לפורים תגיע בפסח. בגדים לקיץ יגיעו רק בחורף. כיסוי לאייפון 5 יגיע כשיצא האייפון 6. הדואר המקומי מוצף בטונות של זבל, כשחבילות חשובות שבאמת שצריכות להגיע ארצה – נתקעות.
#6 כי זה פוגע בקניין רוחני של אנשים. סין היא מעצמה של זיופים, חיקויים, הפרת דיני פטנטים ופגיעה בקניין רוחני. אל תקלו בזה ראש. מדובר בגניבה של ממש. אנשים ותאגידים עוסקים שנים ארוכות בפיתוח מוצרים – בהשקעה של מיליונים – וכשהם כבר מגיעים בשעה טובה למוצר מוגמר, הם מגלים שבתי החרושת בסין כבר שיכפלו אותו באלפי חתיכות וברבע מחיר.
#7 כי אתם מממנים משטר אכזרי. הממשל האוטוקרטי בסין מרוויח הון עתק מהקניות באינטרנט בו ומשתמש בו למטרות לא מוסריות. מצב זכויות האדם בסין הוא מחפיר. הממשל מוציא מדי שנה מאות אנשים למוות, בעיקר אנשים המתנגדים לשלטון וגורמי אופוזיציה, אך גם עבריינים כלכליים ומאמיני דתות שונות. המשטר עדיין מצנזר לתושביו את האינטרנט ועוקב אחר כל דואר אלקטרוני שנשלח מהמדינה. בסין אין גוגל. קניתם סחורה סינית – שיתפתם פעולה עם משטר דכאני ואכזר.
#8 כי זה פוגע בכלכלה הישראלית. כל שקל שהשקעתם בעסק מקומי או במוצר ישראלי, הוא כסף שמתגלגל ברובו חזרה לכלכלה הישראלית. כסף שנשאר בישראל הוא כסף שמפרנס משפחות, מפתח תשתיות ומחזק את החינוך. כסף שהשקעתם בסחורה סינית ירודה – נשאר שם.
#9 כי סין פוגעת במקומות עבודה של מיליוני בני אדם. תאגידים בכל העולם העבירו את מפעליהם לסין – לטובת ייצור לא מפוקח וניצול כוח אדם זול – ובכך מפיקים רווחי עתק על חשבון הצרכן. התפשטות המוצרים הסיניים איננה יד המקרה: המשטר הסיני שומר על שכר נמוך לאזרחיו-עבדיו, ובכך מרעיד את כלכלות העולם תוך שהוא שומר על האינטרסים הסיניים בעולם.
#10 כי בתכל'ס אתם לא צריכים את זה. כי אחרי הכל, מדובר במוצרים שלא תשתמשו בהם, ומעולם לא הייתם קונים אלמלא זה היה זול. ואם קניתם משהו רק בגלל שהוא זול – אתם לא באמת צריכים אותו.
אחרי כל זה, לפני קרנבל הקניות הבא, בואו רגע נשים בצד את המחירים המפתים ואת הדחף האנושי שלנו לקנות מכל הבא ליד, ונתבונן: מה חסר לנו, האם המוצר שצפוי לעשות דרך ארוכה מסין – באמת דרוש לנו, האם אנו קונים אותו לשם תאוות הצריכה, והאם הוא באמת שווה את זה. אתם כבר יודעים את התשובה.